VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat doet de spaarrente in 2018?

Geplaatst op: 08-12-2017, 09:40:08

Heb je geld op een spaarrekening? Dan ontvang je daar maar weinig rente over. Op dit moment is de spaarrente historisch laag. Zo hebben drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) nu hun rente verlaagd naar 0,05 procent. En Triodos liet begin dit jaar de rente zelfs dalen tot 0 procent. Hoe kan het dat de rente zo laag is? En hoe groot is de kans dat de spaarrente in 2018 negatief wordt?

Daarom daalt de spaarrente
Als je geld op een spaarrekening zet, ontvang je daarover rente van de bank. Die spaarrente is al een tijd aan het dalen. Dat komt onder andere doordat banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) geld kunnen lenen tegen een hele lage rente. De ECB heeft de afgelopen jaren de rentetarieven flink laten dalen om de economische groei in Europa te stimuleren. Door de lage rente gaan banken meer geld lenen bij de ECB, wat ze vervolgens gaan investeren. Maar dat betekent ook dat ze jouw spaarrente niet nodig hebben. Mede daardoor is de spaarrente laag.

Negatieve spaarrente onwaarschijnlijk
Nu de spaarrente extreem laag is, komt het scenario van een negatieve spaarrente steeds dichterbij. Je moet dan gaan betalen voor je spaargeld bij de bank. Toch zal dit waarschijnlijk niet gebeuren, om de volgende twee redenen:
• bij een negatieve rente, bestaat de kans dat consumenten massaal hun geld weghalen bij banken. Daardoor komen banken in problemen. Dat willen ze sowieso voorkomen, want banken hebben altijd geld nodig voor financiële verplichtingen.
• de ECB gaat het beleid veranderen ten opzichte van waar ze in 2015 mee is gestart. Daardoor is het aannemelijk dat de ECB op de langere termijn (vanaf 2019) de rente weer verhoogt. Dit maakt geld lenen bij de ECB voor banken duurder. Ze hebben jouw spaargeld dan weer nodig, waardoor de spaarrente kan gaan stijgen.

Slim om je spaargeld op de bank te laten staan
Ondanks dat je nu maar weinig rente over je spaargeld krijgt, is het toch niet verstandig om al je geld thuis in een oude sok te bewaren. Thuis is je geld kwetsbaar. Zo kan een inbreker het geld uit je huis stelen. Of kan een brand alle bankbiljetten verwoesten. Soms dekt je inboedelverzekering contant geld bij diefstal of brand. Maar meestal krijg je dan maar een maximaal bedrag vergoed. Dit varieert van enkele honderden euro’s tot ongeveer 1.250 euro. Slim dus om je spaargeld op de bank te laten staan. En mocht een bank toch failliet gaan? Dan is je geld – door het depositogarantiestelsel – beschermd tot 100.000 euro.

Bron: www.eufin.nl van 8 december 2017

 

Vorige pagina